Applicaties
Thera Cane® for deep pressure massage

Thera Cane® Applicaties

Zelfbehandeling van syndromen van de weke delen

(Dit artikel verscheen in "Advances for Directors in Rehabilitation" door Barbara Headley, MSc, fysiotherapeut. vertaler: Rob Beenker.)

Therapeuten die werkzaam zijn in orthopedische en chronische pijnprogramma's worden vaak geconfronteerd met het dilemma dat een patiŽnt pijn heeft, maar dat alle diagnostische tests negatief zijn. Het behandelen van een disfunctie van de zachte weefsels, met name spierpijn, komt veel voor. De behandeling van deze - en elke andere - patiŽnt in een strikt gereguleerde zorgomgeving, vereist dat we behandelingen nemen die de disfunctie aanpakken, en de patiŽnten in staat stellen zichzelf te behandelen. De Thera Cane is een van de beste hulpmiddelen die ik mijn patiŽnten kan aanbieden.

DE BEHANDELING VAN MYOFASCIALE PIJN

Thera Cane: voorbeldDe Thera Cane stelt de patiŽnt in staat zelf vrijwel alle triggerpoints te behandelen die verband houden met het myofasciaal pijn syndroom (MPS) en met minder langdurige hulp van medici. De problemen van het MPS worden zelden opgelost om nooit meer te recideveren. Er kan in het spierweefsel een inherente zwakte optreden waardoor de spier vatbaar is voor terugkerende triggerpoints. Deze triggerpoints veroorzaken zowel pijn als spierdisfuncties. Het vermogen van vele mensen om met een complex MPS om te gaan, hangt voornamelijk af van het behandelen van deze triggerpoints als ze de kop weer opsteken. De sleutel tot succes ligt in het ingrijpen zodra de pijn de kop opsteekt, niet pas enkele dagen later, wanneer men in staat is de therapeut te bezoeken. De sleutel is zelfbehandeling, en de Thera Cane is daarvoor het ideale hulpmiddel.

Myopijn is ook een probleem voor mensen met fibromyalgie. Fibromyalgie patiŽnten hebben vaak een combinatie van tenderpoints en triggerpoints. De triggerpoints kunnen een lokale klacht vertegenwoordigen, de fibromyalgie een meer algemene klacht. Deze emensen merken dat de Thera Cane zowel nuttig kan zijn bij tenderpoints als triggerpoints, en reductie van symptomen die verband houden met myofasciale pijn kan helpen een hoger niveau van functioneren in stand te houden.

De Thera Cane is een gekromd kunststof hulpmiddel met diverse uitstulpingen. Door zijn vorm is het apparaat heel eenvoudig te gebruiken, terwijl men met weinig kracht voldoende druk op een triggerpoint kan geven. In het begin voelt men zich er onhandig mee. Ik beveel aan dat men er eerst een tijdje mee experimenteert voordat men zijn triggerpoints echt gaat behandelen.

Een van de belangrijkste lessen die ik als chronische pijnpatiënt (met twee spondylodesen: vastgezette wervels) leerde, is dat ik de pijn in mijn weke delen die overbleef na een heel succesvolle spondylodese, onder controle wil houden. Als ik geen apparaat had dat ik mee kan nemen als ik op tournee ben om lezingen te geven, of tijdens mijn vacatie, zou ik veel minder reizen en veel meer afhankelijk zijn van medicatie en andere professionals in de gezondheidzorg. In plaats daarvan neem ik de Thera Cane mee als ik onderweg ben en behandel mijn triggerpoints zodra deze problemen beginnen te veroorzaken, en reduceer mijn klachten voor ze uit de hand lopen. Deze vorm van zelfredzaamheid leer ik ook aan mijn patiŽnten, die altijd aangeven dat ze hun pijn niet onder controle hebben. Wanneer symptoomreductie binnen handbereik is, nemen pijn en angst af en functionaliteit toe.

HOE HET WERKT

Thera Cane: voorbeldDruk op het triggerpoint deactiveert hem, alhoewel we niet weten hoe het werkt. Metingen van gevoeligheid voor en na de behandeling tonen aan dat de pijn is verminderd, patiŽnten geven aan dat het patroon van afgeleide pijn weg is nadat succesvol druk is gegeven, en de patiŽnt toont een onmiddelijke toename van de beweeglijkheid. Toeweiding in het gebruik van de Thera Cane om de juiste druktechnieken uit te oefenen is daarom van groot belang bij het beheersen van triggerpoints. Terwijl patiŽnten aangeven dat de verlichting van afgeleide pijn is wat zij wensen, merk ik, als gespecialiseerd therapeut, dat de vermindering van spierdisfunctie het voornaamste effect is. MPS is een aandoening van de beweeglijkheid, en triggerpoints 'voeden' de onstane disfunctie. Vroege interventie reduceert de potentiŽle ontwikkeling van een chronische bewegingsstoornis, waarbij een of meer primaire spieren niet langer functioneren.

DE PATIËNT INSTRUEREN

Patiënten zien de Thera Cane vaak als dŤ oplossing voor hun chronische rugklachten. Jaren ervaring met dit apparaat en patiŽnten heeft me geleerd dat patiŽnten moeten worden gewaarschuwd niet te proberen hun klacht in één dag op te lossen nu ze het 'wondermiddel' in handen hebben. Ik leer ze dat je je met de Thera Cane aan bepaalde principes moet houden om te voorkomen dat de spieren zich verkrampen om een bepaald gebied te beschermen. Gezondheidszorg schrijft voor dat we de patiënten niet alleen de juiste apparaten geven, maar ook de juiste instructie voor het gebruik ervan. De makers van de Thera Cane hebben een DVD ontwikkeld waarmee de instructies van de therapeut kunnen worden aangevuld.

Patiënten die zichzelf goed kunnen behandelen hebben veel minder last van angstgevoelens over hun pijn, nemen minder medicatie, en komen minder vaak terug voor behandeling. Dit is niet alleen gunstig voor de verzekeraars. De patiënt functioneert op een hoger niveau en geniet meer van zijn bezigheden. De werkgever ziet minder werktijd verloren gaan. Bij gebruik op de werkplek, wordt er minder verzekeringsgeld geclaimd en gaat minder productiviteit verloren.

WIE HET HELPT

Thera Cane: voorbeldAlhoewel de Thera Cane de beste toepassing lijkt te bieden bij pijn in de weke delen (spierpijn), blijkt het ook goed te werken bij patiŽnten met artritis, een beroerte en letsel aan de wervelkolom. Iedereen met een compensatief bewegingspatroon heeft de biochemimechanische belasting op gewrichten en spieren veranderd. Deze spieren worden dan vatbaar voor MPS, los van de oorspronkelijke aandoening of letsel. Eliminatie van de spierdisfunctie bij een patiŽnt met artritis kan de pijn reduceren tot een beheersbaar niveau, zelfs al is het onderliggende ziekteproces niet veranderd. Om kort te gaan, de Thera Cane kan door iedereen overal en altijd worden gebruikt als men zijn pijn en ongemak wil verlichten. PatiŽnten houden van hun onafhankelijkheid, de verzekeraar stelt prijs op de kostenreductie en het best is nog dat de patiŽnt zijn pijn weer de baas is.