De Cane in detail
Thera Cane® for deep pressure massage

het logo waaraan de triggerpointcoach herkenbaar is Zelfbehandeling van triggerpoints
leer je
bij een triggerpointcoach®

De Thera Cane

De Thera Cane® is een apparaat voor zelfmassage waarmee je druk geeft op pijnlijke spieren. Het unieke ontwerp stelt je in staat eigenhandig diepe druk te geven op lastig te bereiken plaatsen op je lichaam.

Door de hefboomwerking is hij gemakkelijk te gebruiken!

Thera Cane: voorbeldPlaats je handen en Thera Cane zoals je in tekening 1 ziet, met de bol bovenop je schouder. Vervolgens druk je met beide handen recht omlaag, terwijl je tegelijkertijd met je rechterhand iets naar voren duwt. Je linkerarm hangt tegen je romp en doet niets. Als je voldoende druk voelt, beweeg je met je linkerhand naar voren en naar achteren, zodat de bol, met je huid, over de spier heen glijdt. De druk blijft beperkt tot een gebied ter grote van een dubbeltje. Hoe geconcentreerder de druk, hoe effectiever hij werkt. Zie nu tekening 2. Laat je onderarm rusten op de bovenste greep, zodat je de spieren van je linker arm ontspant en zo druk geeft. Als je de juiste richting te pakken hebt, merk je dat je minder hoeft te bewegen met je hand en arm, waardoor de Thera Cane gemakkelijker te gebruiken is. De techniek leer je snel genoeg door de Cane te gebruiken. Met een klein beetje geduld en aandacht voor de tekeningen en instructies kom je een heel eind.

Thera Cane: voorbeldHou de knop steeds tegen je lichaam om de Thera Cane te sturen en te voorkomen dat hij van de spier afglijdt. Je hebt hem onder controle als je huid diep genoeg wordt ingedrukt dat hij met de knop over de spier heen beweegt. Je glijdt dus nooit met de knop over de huid.

Begin met lichte druk en gebruik de Thera Cane maar kort, aangezien je spieren aan de druk gewend moeten raken. Een paar minuten op een of twee gevoelige plekken volstaat al. Veel mensen zijn zo enthousiast over de Thera Cane, dat ze hem in het begin teveel gebruiken. In dat geval heb je na een tijdje waarschijnlijk meer klachten dan toen je begon.

Dit extra ongemak zal verdwijnen na een goede nachtrust en zeker binnen 12 tot 36 uur. Het helpt om hetzelfde gebied de volgende dag minder stevig aan te apekken. Lichte strekoefeningen, een ijspakking of een warm bad kunnen je helpen je beter te voelen. Als je wat meer ervaren raakt, zul je meer en langere druk kunnen toepassen.

Voordat je de Thera Cane gebruikt, is het een goed idee om je spieren te strekken, zodat je precies weet welke gebieden stijf zijn. Wanneer je de Thera Cane gebruikt, probeer de spier die je wilt behandelen te strekken. Hierdoor is het gemakkelijker het specifieke gebied in de spier te lokaliseren. Een warm bad voordat je de Thera Cane gebruikt, maakt het mogelijk een diepere druk te geven, zonder nazeurende pijn.

Thera Cane: voorbeldElk punt is vanuit drie basishoudingen (staand, zittend en liggend) te behandelen, zodat je de spier vanuit verschillende hoeken kunt bereiken. Als je ze alle drie uitprobeert, vergroot je de kans dat je de juiste benadering vindt en het bewuste triggerpoint effectief aanpakt.

De hoeveelheid druk hangt af van de te behandelen plaats. Rugspieren hebben bijvoorbeeld meer druk nodig dan onderarmen. De druk mag ergens halverwege pijnlijk en prettig ("goede pijn") zijn. Laat de druk geleidelijk toenemen als je met de knop op de juiste plek zit. Als je merkt dat de gevoeligheid dan afneemt, geef je wat meer druk, of verplaats je de knop iets, om het meest gevoelige deel van het triggerpoint te behandelen. Als een spier bijzonder gevoelig is, behandel dan eerst het gebied eromheen, voordat je de pijnlijkste plek aanpakt.


Dan HennesseyDe thera cane werd ontwikkeld door een chronische pijnpatiënt, om klachten te verlichten die ontstonden door een operatie aan zijn nek en een hernia in zijn rug. Doordat hij de Thera Cane dagelijks combineert met stretching oefeningen heeft hij zijn klachten helemaal onder controle.