TriggerPoints
Thera Cane® for deep pressure massage

TriggerPoints

de TriggerPoints

TRIGGERPOINTS ONTSTAAN TEN GEVOLGE van letsel aan de spieren, verrekkingen en verstuikingen. Bovendien spelen balansverstoringen in het lichaam, onjuiste bewegingen, slechte voeding en geestelijke of emotionele spanningen alle een rol. Als spiervezels, fascia, ligamenten of pezen verzwakt, overstrekt oof ontstoken raken, kunnen kleine scheuringen in de betrokken weke delen ontstaan. Als het weefsel geneest, trekt het samen, en raakt verkrampt. Deze verkrampte vezels beperken de toevoer van vers bloed naar de spiercellen. De functie van de verkramping is dat de spier zichzelf hiermee beschermt tegen nog meer letsel. In feite leert de spier pijn te vermijden beschermt zich door de beweeglijkheid te beperken. Dit resulteert in een verminderde beweeglijkheid van het gewricht en het mogelijke ontstaan van triggerpoints.

Skeletspierweefsel, het grootste orgaan van het menselijk lichaam maakt ruim 40% uit van het lichaamsgewicht. We weten dat er ruim 200 spierparen zijn, totaal dus ruim 400 spieren, die alle myofasciale triggerpoints kunnen krijgen. De stippen op de tekening van het lichaam vertegenwoordigen triggerpoints.

ACUTE PIJN ALS GEVOLG VAN EENMALIG plotseling letsel, waaronder auto-ongelukken (whiplash), valpartijen, onjuist tillen, plotselingen draaiingen en teveel of ongewone lichamelijke inspanningen. Als dit soort letsel gering is, heelt het vaak vanzelf met enkele dagen rust en ontzien van de kwetsuur. Als het letsel is genezen, zijn stretching en krachttraining noodzakelijk om de kracht en souplesse van de aangedane spier of gewricht weer terug te krijgen. De betrokken triggerpoints moeten ook worden gedeactiveerd, als het letsel is genezen. Als ze niet effectief behandeld zijn, kan een cyclus van toenemende pijn spierspasmen en functieverlies ontstaan en zich ontwikkelen tot een chronische klacht.

TRIGGERPOINTS ZIJN TE VINDEN BINNEN een harde, peesachtige streng spierweefsel. Je zult ze meestal herkennen omdat ze bij aanraking heel gevoelig kunnen zijn. Door deze gevoeligheid op te merken heb je de mogelijkheid je ervan bewust te worden en achter zijn ontstaan te komen. Spieren die betrokken zijn geweest bij een operatie, hebben vaak pijnlijke triggerpoints, net als spieren rond gewrichten. Sommige punten, met name die tussen de schouderbladen zul je instinctief al kunnen vinden, terwijl andere wat meer speurwerk vergen. Regelmatig zacht strekken van de spieren zal je informatie geven die je nodig hebt om te in staat te stellen jezelf te helpen. Als je je voorneemt om goed voor je eigen welzijn te zorgen, kun je daar meteen mee beginnen. De meeste spieren en triggerpoints komen als tweetal voor. Elk punt in de rechterhelft van je lichaam heeft in de linkerhelft vaak een wederhelft. Normaalgesproken zijn de gevoeligste van deze parallelle punten of spieren aan de kant die het gevoeligst is. Drukgeven op deze kant biedt meestal de grootste verlichting. Voor het beste resultaat moet je echter net zoveel aandacht geven aan de punten op de andere lichaamshelft.

CHRONISCHE PIJN ONTSTAAT ALS GEVOLG VAN OUD LETSEL en van vele andere onbehandelde en achterliggende oorzaken. Meestal veroorzaakt het eerste trauma triggerpointactiviteit in een spier, terwijl andere factoren maken dat dit blijft bestaan. Door een slechte lichaamshouding bij het zitten of staan, onvolledige voeding (tekorten aan vitamine B1, B6 en B12), en spierspanningen, kan pijn maanden en zelfs jaren blijven bestaan. Chronische pijn is voor elk individu weer anders en kan zich voordoen als een brandende, kloppende, stekende, diepe, doffe pijn van verschillende intensiteit. Behandeling door een arts is vaak nodig om te helpen achter de oorzaak van chronische pijncycli te ontrafelen.

Nog veel meer informatie vindt u op www.triggerpointboek.nl.

Hulp bij het leren behandelen van triggerpoints krijgt u van een Triggerpointcoach®

Tekening afgebeeld met toestemming van Williams & Wilkins.

Copyright ©2000, Thera Cane Co.
Vertaling ©2006, TheraCane.nl
U.S. Patent #D317,204